Una mostra de la UA ret homenatge al naixement de la "icona" de la Dama d'Elx a L'Alcudia

Una mostra de la UA ret homenatge al naixement de la "icona" de la Dama d'Elx en L'Alcudia
UNIVERSIDAD DE ALICANTE
Publicado: lunes, 4 julio 2022 18:23

    ALACANT, 4 Jul. (EUROPA PRESS) -

    El vicerector d'Investigació de la Universitat d'Alacant, Juan Mora, ha inaugurat aquest dilluns en el vestíbul del Museu Monogrfic de la Fundació Universitria L'Alcudia a Elx (Alacant), l'exposició 'La Dama d'Elx: el naixement de la icona', amb motiu de la celebració el 4 d'agost dels 125 anys del descobriment del bust.

   En l'acte inaugural han intervingut a més del vicerector Alejandro Ramos, director de la Fundació Universitria d'Investigació Arqueolgica, i Ana Ronda, arqueloga, responsable de l'rea de catalogació del jaciment i una de les dos comissries de l'exposició al costat de Mercedes Tendero, segons informa un comunicat de la UA.

   La Dama és un "potent vincle identitari que s'assumeix i representa social i culturalment en els més diversos mbits, tant locals, com a nacionals i internacionals". L'exposició mostra els objectes que formen part del procés de mitificació des del mateix instant en qu es descobreix la Dama d'Elx.

    Per a, Ramos ha destacat en la seua introducció com la Dama d'Elx va ser adquirida pel Museu del Louvre, on va romandre més de quatre dcades, "la qual cosa va disparar la seua fama al mateix temps que el sentiment de prdua a Espanya". Així, tornava de Frana en 1941 convertida ja en una icona.

   En referir-se al jaciment de l'Alcudia, Ronda ha citat les paraules de Pedro Ibarra que descrivia el lloc "com un immens cementeri ple de pedres en el qual donava paüra acostar-se. Lluny d'aix, Ronda, que és autora de la tesi doctoral "L'Alcudia d'Alejandro Ramos Folqués: 50 anys d'estudis arqueolgics", ha destacat com la topografia de l'espai en L'Alcudia no és ara la mateixa que l'original.

   També ha recordat eixa primera excavació de 1890 en la zona de les termes orientals. En eixe espai "excava i trau les termes i les muralles i es queda amb les ganes de seguir excavant". És aquesta zona, la de les termes, la que ara mateix excava Jaime Molina i el seu equip amb el Proyecto Astero.

LA "REINA HABITA"

    El 4 d'agost de 1897 ix la pea de la Dama d'Elx de la qual, recorda Ronda, els propis treballadors cridaven "la reina mora". Comena ací la personificació d'una pea tan important com és la Dama d'Elx. "És aquest objecte patrimonial el que va fer que no tornaren a eixir d'Espanya més objectes patrimonials", assegura; "i és ella la que es converteix en una icona de bellesa: Dalí la va denominar 'la dona més bella'".

   En la seua intervenció, el vicerector d'Investigació de la UA ha recordat que fa menys d'un any la UA commemorava el 25 aniversari de l'adquisició del jaciment de l'Alcudia. Com ha expressat Mora, "des del primer moment la UA va apostar fortament per convertir el jaciment de l'Alcudia en centre patrimonial de referncia nacional i internacional en docncia i investigació arqueolgica, per també de promoció cultural i turística de la Comunitat Valenciana".

   El vicerector ha detallat com, a data de hui s'ha excavat aproximadament un quinze per cent del jaciment, afirmant que a "ens enfronta a l'emocionant repte de descobrir la major part de la histria d'Illici i del patrimoni que alberga L'Alcudia".

   Aquesta dada i els resultats de les investigacions dutes a terme en els últims anys "ens fan pensar que L'Alcudia és molt més que la Dama d'Elx", ha apuntat. Finalment, Mora ha defs al jaciment com "el més important de tot l'art ibric" i a la Dama d'Elx com "la qual dona visibilitat a aquest jaciment".

    Han assistit a l'acte, entre uns altres, Margarita Antón, regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament d'Elx; María José López Sánchez, vicerectora de Transferncia i intercanvi de coneixement de la UMH; el president del Patronat Nacional del Misteri Elx, Francisco Borja Miralles; la presidenta del Real Orde de la Dama d'Elx, Mari Carmen Pérez Cascales; el gerent de la Fundació Universitria L'Alcudia, Diego Peña Domínguez.

   Per la part dels investigadors i arquelegs de la UA, han estat presents els investigadors jubilats José Uroz Sáez i Miguel Louis Cereceda; Alberto Lorrio, catedrtic investigador en el Departament de Prehistria, Arqueologia, Histria antiga, Filologia grega i Filologia llatina de la UA i actual director del projecte Dames i herois; Javier Jover, director d'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Histric (INAPH) de la UA; i la investigadora del grup d'Arqueologia i patrimoni histric de la UA, Carolina Doménech.

MOSTRA

   La mostra est comisariada per les tcniques arquelogues Ana Ronda Femenia, doctora en Arqueologia i responsable de l'rea de catalogació del jaciment, i Mercedes Tendero Porras, responsable de l'rea d'excavació del jaciment.

    L'exposició consta de dos vitrines i elements emmarcats penjats a les parets. La primera vitrina, titulada "La Dama d'Elx: icona social atemporal", exposa com una vegada emergida la imatge del bust ibric manté fins als nostres dies la seua posició rellevant en tots els aspectes, tant socials com a culturals. La segona vitrina est dividida en tres parts: una primera part amb 'Primers documents de la troballa Pedro Ibarra Ruiz', en el qual es mostra la primera documentació existent sobre el seu descobriment.

   També la segona parteix 'Publicacions científiques i divulgatives', on s'exposa una srie d'obres en les quals es pot observar el protagonisme de la pea, d'una forma directa o indirecta; i 'La Dama a París', en la qual es mostren imatges vinculades amb la seua estada en la capital francesa.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià